3D-geprinte vaccinpatch

De toekomst van vaccins? Wetenschappers ontwikkelen een 3D-geprinte micronaaldpleister die een pijnvrij alternatief voor prikken kan bieden.

Proeven bij muizen toonden aan dat het een 10 keer grotere immuunrespons bood dan naalden
Het is pijnloos, minder ingrijpend dan een injectie met een naald en kan zelf worden toegediend.

Wetenschappers hebben een kleine 3D-geprinte micronaaldvaccinpleister ontwikkeld die een pijnvrij alternatief voor naalden zou kunnen bieden.

In proeven met muizen bood het een 10 keer grotere immuunrespons en een 50 keer grotere T-cel- en antigeenspecifieke antilichaamrespons in vergelijking met een naald in de arm.

De polymeerpleister, die kleiner is dan een munt van 5 pence, heeft lagere doses nodig en kan naar de mensen thuis worden gestuurd en zelf worden toegediend, waardoor er geen geschoold medisch personeel nodig is.

Het biedt ook een ‘angstvrije’ vaccinatieoptie voor mensen met een ‘naaldfobie’, ook bekend als trypanofobie, die sommigen ervan weerhoudt om hun Covid-prikken te krijgen.

De onderzoekers moeten nog klinische proeven met de pleister op mensen uitvoeren, wat de weg zou kunnen effenen voor een nieuwe manier om vaccins in de toekomst toe te dienen.

HOE WERKT DE VACCIN PATCH?
De polymeer micronaald vaccinpatches worden geprint met behulp van een CLIP prototype 3D-printer.

De micronaalden zijn gecoat met de vaccinvloeistof, zoals de Pfizer- en Moderna Covid-19-vaccins.

Bij binnenkomst in de dermislaag van de huid lost de vaccinvloeistof op.

Een vaccinnaald gaat zo diep als de spier, langs de huidlagen.

De micronaalden gaan niet zo diep – alleen naar de dermislaag van de huid – maar deze laag is rijk aan immuuncellen.

De nieuwe vaccinpleister is ontwikkeld door onderzoekers van Stanford University en de University of North Carolina in Chapel Hill.

“Door deze technologie te ontwikkelen, hopen we de basis te leggen voor een nog snellere wereldwijde ontwikkeling van vaccins, in lagere doses, op een pijn- en angstvrije manier”, zegt hoofdonderzoeksauteur Joseph M. DeSimone, een professor in chemische technologie. aan de Stanford-universiteit.

De microneedle-patches zijn 3D-geprint met behulp van een CLIP-prototype 3D-printer die DeSimone heeft uitgevonden en wordt geproduceerd door CARBON, een bedrijf uit Silicon Valley dat mede is opgericht door professor DeSimone.

3D-printen maakt gebruik van software om een ​​driedimensionaal ontwerp te maken voordat het wordt geprint door robotapparatuur.

Geautomatiseerde robotarmen hebben aan het uiteinde een nozzle die de printsubstantie – in dit geval polymeer – laag voor laag uitstraalt.

Dankzij de flexibiliteit van 3D-printen kunnen de micronaalden eenvoudig worden aangepast om verschillende vaccinpleisters te ontwikkelen tegen griep, mazelen, hepatitis of Covid-19-vaccins.

Hoewel vaccins doorgaans worden toegediend als injecties onder de huid, is er een toenemende belangstelling voor wat bekend staat als intradermale injecties – meer ondiepe injecties die alleen de dermis van de huid bereiken, die zich tussen de epidermis en de hypodermis bevindt.

Voorbij de hypodermis bevinden zich het vet en de spieren die een traditionele vaccinnaald gewoonlijk doordringt.

Intradermale injecties zijn geschikt voor vaccinaties omdat de menselijke huid rijk is aan immuuncellen (Langerhans-cellen en dermale dendritische cellen), wijzen de onderzoekers erop.

https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-10036605/Scientists-develop-3D-printed-microneedle-vaccine-patch.html?fbclid=IwAR36QbyDSWLbKv1UhewcCuux1qiPhGUYjCQ0uN3TSWrNPAILSTUrqnDqQAQ