Duitsland, 2G-plus, bovenop vaccinatiebewijs of herstelbewijs ook een negatieve test nodig


NORDHORN – Door de 2G plus-regel in de Grafschaft Bentheim komt de Weihnachtsmarkt in Nordhorn in het gedrang. Er is feitelijk geen voedingsbodem meer voor. Bleef het aantal bezoekers in het begin van deze week al tot een minimum beperkt, de invoering van de 2G-plus-regel op woensdag zorgde helemaal voor een kaalslag.

Aan de andere kant van de grens vraagt menigeen zich af waarom de VVV van Nordhorn weigert de knoop door te hakken. Tot donderdagmiddag wilde de organisator van de Weihnachtsmarkt van geen wijken weten: de markt bleef open. En dat terwijl er overduidelijk weinig animo is voor een vervolg.

Worstenverkopers op de markt vertelden dat ze ‘nog geen 10 procent’ hebben verdiend van de omzet die ze normaal gesproken halen. Meerdere kraamhouders lieten doorschemeren dat ze op korte termijn vertrekken als er geen verbetering optreedt. De VVV van Nordhorn overlegt ondertussen met de Landkreis. De verwachting is dat vroeger of later wordt besloten om de Weihnachtsmarkt stop te zetten. Het werpt meteen ook de vraag op of het wel zo verstandig is om de kerstmarkt van Tierpark Nordhorn door te laten gaan. Die begint vandaag en duurt tot en met zondag 12 december.

De 2G plus-regel houdt in dat mensen die toegang willen krijgen tot een Weihnachtsmarkt behalve een vaccinatiebewijs of herstelbewijs, ook een recente negatieve test moeten kunnen laten zien. Diezelfde eis geldt in de Grafschaft Bentheim ook voor onder andere horeca, dierentuinen, theaters en kappers. De nieuwe richtlijn is ingevoerd omdat waarschuwingsniveau twee is bereikt in de Duitse regio. Daarvan is sprake als in een gebied vijf dagen achter elkaar de ‘incidentiewaarde’ boven 100 en de ‘hospitalisatiewaarde’ boven 6 ligt. Deze cijfers zeggen iets over het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames. Afgelopen woensdag zat de Grafschaft met een incidentie van 305 in dat opzicht flink in het rood.

Overigens voerde de bondsregering gisteren 2G en 2G-plus in voor bijna alle evenementen in Duitsland.

https://www.tubantia.nl/oldenzaal-e-o/het-2g-plus-effect-bezoekers-mijden-troosteloze-weihnachtsmarkt-nordhorn~afb417a8/?referrer=https%3A%2F%2Flm.facebook.com%2F&fbclid=IwAR3VMNj8UV-CGDm7AKyu-6c9vjYOlXkM7PTH4Nb_GtnOYzIrhW3ZPnKYvYU&referrer=https%3A%2F%2Fl.facebook.com%2F