Hoe Bill Gates en zijn stichting het voedselsysteem in de verkeerde richting sturen

Een analyse van de voedsel- en landbouwsubsidies van de Bill & Melinda Gates Foundation wees uit dat het grootste deel van de financiering van de stichting gaat naar groepen die sterk gericht zijn op technologieën – waarbij de kennis, technologieën en biodiversiteit die Afrikaanse boeren al bezitten volledig worden genegeerd.

De Bill & Melinda Gates Foundation heeft de afgelopen 17 jaar bijna $ 6 miljard uitgegeven om de landbouw te verbeteren, voornamelijk in Afrika. Dit is veel geld voor een ondergefinancierde sector en weegt als zodanig zwaar. Om beter te begrijpen hoe de Gates Foundation de wereldwijde landbouwagenda vormgeeft , analyseerde GRAIN alle voedsel- en landbouwsubsidies die de stichting tot 2020 heeft verstrekt.

We ontdekten dat, hoewel de subsidies van de Foundation gericht zijn op Afrikaanse boeren, het overgrote deel van de financiering naar groepen in Noord-Amerika en Europa gaat. De subsidies zijn ook sterk vertekend door technologieën die zijn ontwikkeld door onderzoekscentra en bedrijven in het noorden voor arme boeren in het zuiden, waarbij de kennis, technologieën en biodiversiteit die deze boeren al bezitten volledig worden genegeerd.

Ondanks de focus van de Foundation op techno-fixes, worden veel van haar subsidies gegeven aan groepen die lobbyen namens industriële landbouw en alternatieven ondermijnen. Dit is slecht voor Afrikaanse boeren en slecht voor de planeet. Het is tijd om de stekker uit de buitensporige invloed van de Gates op de wereldwijde landbouw te trekken.

In 2014 publiceerde GRAIN een gedetailleerd overzicht van de subsidies die door de Bill and Melinda Gates Foundation zijn verstrekt om de landbouwontwikkeling in Afrika en andere delen van de wereld te bevorderen. Onze belangrijkste conclusie was toen dat de overgrote meerderheid van die subsidies naar groepen in de VS en Europa ging, niet naar Afrika of andere delen van het Zuiden. De financiering ging grotendeels naar onderzoeksinstituten in plaats van boeren. Ze waren ook vooral gericht op het vormgeven van beleid ter ondersteuning van de industriële landbouw, niet op kleine boeren.

Sindsdien is er veel gebeurd. Om te beginnen kondigden Bill en Melinda Gates in mei van dit jaar hun scheiding aan, waardoor de toekomst van de Foundation en de toekenning van subsidies in het geding zijn. Het nieuws kwam als Bill Gates zelf kwam onder vuur voor het ondersteunen van Big Pharma ’s patentmonopolie op COVID-19 vaccins , voor de toegang van mensen effectief voorkomen in een groot deel van de wereld, en voor hoe hij behandelt – of mishandelt – vrouwen.

De agenda van de Stichting met landbouw wordt ook strenger onder de loep genomen. Een rapport uit 2020 van Tufts University concludeerde dat haar werk in Afrika totaal niet voldeed aan de doelstellingen die het zichzelf had gesteld. Het African Centre for Biodiversity heeft een reeks rapporten gepubliceerd waarin de Gates Foundation wordt veroordeeld voor het naar Afrika duwen van GGO ’s en andere schadelijke technologieën. Onder dit alles startte het Amerikaanse Right to Know-collectief een “Bill Gates Food Tracker” om de verschillende initiatieven te volgen waar Gates bij betrokken is om het wereldwijde voedselsysteem opnieuw vorm te geven.

GRAIN vroeg zich af of de Gates Foundation ontvankelijk was geweest voor de kritiek op haar voedsel- en landbouwfinanciering. Dus begonnen we ons rapport van 2014 bij te werken, de openbaar beschikbare subsidiegegevens van de Foundation te downloaden en een database te maken van alle subsidies van de Foundation op het gebied van voedsel en landbouw van 2003 tot 2020 – bijna twee decennia aan subsidies.

De resultaten zijn ontnuchterend. Van 2003 tot 2020 deelde de Foundation in totaal 1130 subsidies uit voor voedsel en landbouw, ter waarde van bijna $ 6 miljard, waarvan bijna $ 5 miljard voor Afrika. Er was geen verschuiving om groepen in Afrika rechtstreeks te bereiken, geen heroriëntatie weg van de enge technologische benadering, en geen stappen om een ​​meer holistische en inclusieve beleidsagenda te omarmen.

Natuurlijk gaat de Gates Foundation over veel meer dan alleen subsidies verstrekken. Het Trustfonds van de Foundation, dat de schenking van de Foundation beheert, heeft grote investeringen in voedsel- en landbouwbedrijven, koopt landbouwgrond op en heeft aandeleninvesteringen in veel financiële bedrijven over de hele wereld. Deze en andere activiteiten van Gates op het gebied van voeding en landbouw worden geïllustreerd in de infographic bij dit rapport.

Gates Foundation bestrijdt honger in het Zuiden door geld te geven aan het Noorden

Grafiek 1 en Tabel 1 geven een globaal beeld van de onderzoeksresultaten van GRAIN. Bijna de helft van de subsidies van de Foundation voor landbouw ging naar vier grote groeperingen: het wereldwijde landbouwonderzoeksnetwerk van de Consortium Group on International Agricultural Research (CGIAR), de Alliance for a Green Revolution in Africa (AGRA – opgericht in 2006 door de Gates Foundation zelf samen met de Rockefeller Foundation), de African Agricultural Technology Foundation (AATF – een ander technologiecentrum dat technologie voor de groene revolutie en GGO’s naar Afrika duwt) en een aantal internationale organisaties (Wereldbank, VN-agentschappen, enz.).

De andere helft kwam terecht bij honderden onderzoeks-, ontwikkelings- en beleidsorganisaties over de hele wereld. De Gates Foundation beweert dat 80% van hun subsidies bedoeld zijn om Afrikaanse boeren te dienen. Maar van de financiering aan deze honderden organisaties ging maar liefst 82% naar groepen in Noord-Amerika en Europa, terwijl minder dan 10% naar groepen in Afrika ging.

De ineenstorting van de NGO’s die de Gates Foundation financiert is nog erger. Bijna 90% van deze financiering gaat naar groepen in Noord-Amerika en Europa, terwijl slechts 5% rechtstreeks naar Afrikaanse NGO’s gaat. De Gates Foundation lijkt weinig vertrouwen te hebben in Afrikaanse organisaties die Afrikaanse boeren dienen. Niet dat we zouden willen dat de Gates Foundation gewoon meer van haar subsidies rechtstreeks naar Afrika stuurt als het dezelfde zakelijke agenda voor industriële landbouw heeft. Maar het illustreert waar de prioriteiten van de Stichting liggen.

Oxfam besteedt daarentegen meer dan de helft van al zijn financiering rechtstreeks in Afrika, en meer dan een derde in Azië en Latijns-Amerika, grotendeels via lokale NGO’s in deze regio’s.

De Gates Foundation geeft aan wetenschappers, niet aan boeren

Zoals te zien is in grafiek 2, is de CGIAR de grootste ontvanger van subsidies van de Gates Foundation, een consortium van 15 internationale onderzoekscentra dat in de jaren zestig en zeventig werd opgericht om de Groene Revolutie te promoten met nieuwe zaden , meststoffen en chemische inputs. De Gates Foundation heeft CGIAR-centra sinds 2003 $ 1,4 miljard gegeven.

Een andere prioriteit voor de Gates Foundation in haar financiering is het ondersteunen van onderzoek aan universiteiten en nationale onderzoekscentra. Nogmaals, de overgrote meerderheid van de beurzen van Gates gaat naar universiteiten en onderzoekscentra in Noord-Amerika en Europa. Samen krijgt al dit onderzoek bijna de helft (47%) van de financiering van de Gates Foundation.

De steun van de Gates Foundation voor onderzoek in de stijl van de Groene Revolutie reikt verder dan de wetenschappers. Een van de belangrijkste ontvangers van financiering door de Gates Foundation is een spraakmakende belangenbehartigingsorganisatie genaamd de Alliantie voor een Groene Revolutie in Afrika (AGRA). De Gates en Rockefeller Foundations lanceerden AGRA in 2006 als een “boer-gecentreerde” en “door Afrika geleide” instelling. De realiteit is allesbehalve.

AGRA implementeert een top-down agenda voor de Groene Revolutie met als belangrijkste focus om nieuwe zaden en chemicaliën die zijn ontwikkeld door door Gates gefinancierde onderzoekscentra en bedrijven in handen te krijgen van Afrikaanse boeren. AGRA richt, financiert, coördineert en promoot netwerken van pesticiden- en zaadbedrijven en openbare instanties om landbouwinputs te verkopen en te leveren aan boeren in heel Afrika. Het lobbyt ook actief bij Afrikaanse regeringen om beleid te voeren dat de voorkeur geeft aan zaad- en pesticidebedrijven, zoals patenten op zaden of regelgeving die GGO’s toestaat.

De Gates Foundation heeft AGRA sinds 2006 maar liefst 638 miljoen dollar gegeven, waarmee bijna twee derde van het totale budget wordt gedekt. Maar de resultaten van AGRA zijn op zijn zachtst gezegd teleurstellend. In de landen waar AGRA actief is, zijn de opbrengsten van stapelgewassen in de afgelopen 12 jaar met slechts 18% gestegen – ver achter bij AGRA’s doel om de opbrengsten te verdubbelen. Ondertussen nam de ondervoeding ( zoals gemeten door de FAO) in die landen met 30% toe.

In plaats van te erkennen dat hun gegevens volledig falen om hun doelstellingen te bereiken en hun aanpak dienovereenkomstig aan te passen, verdubbelen Bill en Melinda. Begin 2020 lanceerden ze hun eigen nieuwe onderzoeksinstituut genaamd “ Gates Ag One ”. Deze onderneming claimt de ontwikkeling van nieuwe zaden en chemicaliën te versnellen en deze sneller bij boeren in Afrika bezuiden de Sahara en Zuid-Azië te krijgen. Waar wordt het instituut gevestigd? Niet in Ethiopië of Sri Lanka, maar in St. Louis, VS, de thuisbasis van Monsanto en andere reuzen van GGO’s en pesticiden.

De Gates Foundation koopt politieke invloed

Op veel subtiele en niet zo subtiele manieren worden de subsidies van de Gates Foundation gebruikt om beleidsmakers ertoe aan te zetten haar top-down agenda voor industriële landbouw uit te voeren.

Poorten WEF

Een recent voorbeeld is de 2021 ” High-Level Dialogue on Feeding Africa ” die op 29-30 april van dit jaar werd gehouden. Dit forum, gefinancierd door de Gates Foundation en georganiseerd door een aantal begunstigden van de Gates Foundation, zoals de African Development Bank, CGIAR en AGRA, was bedoeld om een ​​beleids- en financieringsagenda te lanceren om de Groene Revolutie verder naar Afrika te duwen .

Het evenement trok niet minder dan 18 Afrikaanse staatshoofden en verschillende andere spraakmakende persoonlijkheden. Maar het meest opmerkelijke van alles is dat van alle internationale organisaties met activiteiten in Afrika die op de lange lijst met sprekers van de dialoog staan, vrijwel allemaal Gates-begunstigden zijn. Het forum werd afgesloten met een verbintenis om de landbouwproductiviteit te verdubbelen, iets wat AGRA en de Gates Foundation de afgelopen tien jaar hebben beloofd en niet hebben waargemaakt.

Natuurlijk is AGRA zelf ook actief bezig met de Afrikaanse beleidsagenda. AGRA is een van de belangrijkste bijeenroepers van het jaarlijkse Africa Green Revolution Forum (AGRF), dat zichzelf ’s werelds belangrijkste forum voor Afrikaanse landbouw noemt en het afgelopen decennium jaarlijkse bijeenkomsten heeft gehouden. Partners zijn enkele van de belangrijkste wereldwijde agrochemische bedrijven, zoals Bayer , Corteva en Yara, en natuurlijk de Gates Foundation zelf.

Het is niet verwonderlijk dat de agenda duidelijk gericht is op het stimuleren van het overheidsbeleid in de richting van meer chemische inputs, meststoffen en hybride zaden. Op zijn website heeft AGRF een speciale sectie die het de Agribusiness- dealroom noemt , die “meer dan 400 bedrijven rechtstreeks heeft gefaciliteerd met gerichte matchmaking van investeerders en meer dan 800 bedrijven heeft gehost om netwerkmogelijkheden te verkennen.” Dit is duidelijk marktmatchmaking die bedrijfsbelangen dient, niet boeren.

Hoewel de meeste Gates-subsidies gericht zijn op het stimuleren van technologische oplossingen, zijn veel ook gericht op beleidsverandering. In totaal zijn er 45 subsidies gericht op (beleids)makers. Zo kreeg de Iowa State University een subsidie ​​ter ondersteuning van de implementatie van beleidswijzigingen die gericht zijn op het vergroten van de aanvoer van nieuwe zaden voor boeren in Afrika.

Het World Economic Forum ontving een subsidie ​​om een ​​”beleidsplatform voor ag-innovatie en waardeketenontwikkeling” te ondersteunen, terwijl het African Centre for Economic Transformation een subsidie ​​ontving om landbouwtransformatie in Afrika te bevorderen, gericht op beleidshervormingen. Daarnaast is de Foundation actief betrokken bij het financieren van het project “Enabling the Business of Agriculture”, uitgevoerd door de Wereldbank, naast vele andere initiatieven.

Gates’ enthousiasme voor GGO’s wordt duidelijk gemaakt door zijn subsidiedatabase. Michigan State University ontving $ 13 miljoen om een ​​centrum in Afrika op te richten dat Afrikaanse beleidsmakers training geeft over het gebruik en de bevordering van biotechnologie. De African Seed Trade Association kreeg een subsidie ​​om de boeren bewust te maken van de voordelen van het vervangen van hun oudere variëteiten van gewassen door nieuwer zaad.

AATF kreeg 32 miljoen dollar om het bewustzijn over de voordelen van landbouwbiotechnologie te vergroten en nog eens 27 miljoen dollar om de goedkeuring en commercialisering van GGO-maïs in ten minste vier Afrikaanse landen te financieren. De Gates Foundation financiert dus niet alleen de publieke acceptatie van GGO’s, maar financiert ook rechtstreeks de goedkeuring en commercialisering van GGO’s in Afrika.

Gates-begunstigden dragen duidelijk de Gates-agenda en beïnvloeden het wereldwijde landbouwbeleid. In iets meer dan tien jaar is het Gates-geesteskind in Afrika, AGRA, erin geslaagd om zichzelf vanuit het niets midden in de discussies over het landbouwbeleid over het hele continent te manoeuvreren. Evenzo, terwijl de weerstand tegen ggo’s in Afrika hoog blijft, slaagt de AATF erin om wetgeving aan te nemen om ggo’s te accepteren, zoals het meest recentelijk in Ghana.

Het is net zo belangrijk om te kijken naar wie de Gates Foundation steunt als wie ze niet steunen: Afrikaanse boeren. De Foundation verstrekt geen enkele financiering om de zaadsystemen van boeren te ondersteunen, die 80 tot 90% van alle zaden leveren die in Afrika worden gebruikt. In plaats daarvan geeft het veel geld aan initiatieven die ze vernietigen.

Bovendien ondersteunt de Gates Foundation biofortificatie als een oplossing voor ondervoeding, waardoor geld en aandacht wordt weggenomen van veel meer praktische en cultureel passende inspanningen om de voeding te verbeteren door de biodiversiteit op de boerderij en de toegang van mensen ertoe te verbeteren. In de afgelopen tien jaar heeft de Gates Foundation $ 73 miljoen gegeven aan biofortificatie-initiatieven die er in wezen op gericht zijn voedingsstoffen kunstmatig te verpakken in grondstoffen voor één gewas.

Dan is er natuurlijk Bill Gates zelf. Terwijl hij aan tafel zit met staatshoofden, beleidsmakers en bedrijfsleiders, probeert Gates hen ervan te overtuigen dat zijn kijk op de wereld degene is die moet worden nagestreefd. De wereld is gewend geraakt aan foto’s van hem die handen schudt of schouder aan schouder zit met de leiders van de wereld. Inderdaad, veel van die leiders lijken erg enthousiast om op deze foto’s te staan ​​en zijn advies op te volgen.

De meest recente demonstratie hiervan was op Joe Biden’s virtuele ” Leaders Summit on Climate “, waar Gates zijn visie deelde over hoe de klimaatcrisis te bestrijden. Zijn recept om de klimaatcrisis aan te pakken is vergelijkbaar en even gevaarlijk als hoe hij de wereld wil voeden: nieuwe technologieën ontwikkelen, de markt vertrouwen en beleid invoeren zodat bedrijven het allemaal sneller kunnen laten gebeuren.

Gates luistert duidelijk niet naar of leert niet van de mensen ter plaatse. Dus waarom zou iemand naar hem luisteren? In plaats van dat er naar Gates wordt geluisterd, moeten Gates en zijn top-down zakelijke technologieagenda worden weerstaan ​​en gestopt.

GRAIN wil Camila Oda en María Teresa Montecinos bedanken voor hun hulp bij het samenstellen van de database en ‘A Growing Culture’ voor hun feedback op het concept en hun werk aan de infographic.

https://childrenshealthdefense.org/defender/bill-gates-foundation-driving-food-system-wrong-direction/?fbclid=IwAR3xUBpzXExt1j0CoypMSaoyrc5xBfHPYj-Xo1iWQzZclR8BBAC41Tf6I1c